Tfn: 070 – 265 22 14 info@inlandetsteknikpark.nu

Martin Englund kommer från Åsele, som studerat Civilingenjörsprogrammet i maskinteknik vid Linköpings Universitet, driver och äger företaget i Logscom AB med säte i Åsele. Martin har tidigare arbetat på BAE Systems, Komatsu Forest och Dorotea Mekaniska AB innan han bestämde sig för att satsa heltid på sitt företag och vidareutveckla sin produkt och affärsidé i Åsele.

Häromdagen träffade vi Martin för att prata om Logscom AB:s utveckling sedan grundandet och om livet som företagare med inriktning teknik i Norrlands inland.

Logscom AB, kan du ge en historiebeskrivning?

Det började som ett examensarbete avseende en lösning för att möjliggöra ökad spårbarhet och förenklad märkning av timmer. Produkten, virkesmätningssystemet Woodland Inkjet löser ett välbekant bekymmer för skogsentreprenörer genom att det automatiserar märkningsprocessen på virket. Den fick ett bra mottagande och Svea skog visade tidigt intresse för denna lösning.

Företaget grundade jag 2012 och men det var egentligen under hösten 2017 som det fick ordentlig fart och i samband med att Sparbanksstiftelsen Norrlands Riskkapitalstiftelse investerade i företaget så är det nu möjligt att ta oss ut på marknaden med en annan kraft.

Vad fick dig ta steget att starta ett eget företag?

Jag fick ett erbjudande om att sälja produkten men valde att driva projektet vidare på egna ben. Jag har arbetat med produkten länge och känner att det är en bra utmaning att kunna ta nästa steg med ett eget företag.

Vad har varit svårast att hantera under uppstarten?

Det svåraste har nog varit att argumentera med sig själv. Kommer det att gå, finns det en marknad? Det finns ju alltid en osäkerhet men jag hade bevis på att produkten fungerade och trodde på affärsidén och då var det bara att köra.

Vad gick oväntat bra?

Produktlansering gick bra, det var mitt i prick och den togs emot väl av maskinförare och bolag. Det har också gått bra att hitta en kompetent medarbetare och vi fungerar bra tillsammans.

Har Logscom AB utvecklats i någon oväntad riktning om du tänker tillbaka från den första dagen du grundade företaget?

Tekniklösningarna har ändrats en del under produktens utvecklingsfas men i det stora hela så är konceptet lika. Affärsmodellen har nog blivit mer avskalad och renodlad. När jag startade var det ett stort fokus på spårbarhet, nästan ned på varenda barr men det har mattats av. Produkten ger fortfarande möjligheter till högre spårbarhet på virket men fokus idag ligger på märkning.

Hur var det att anställa din första medarbetare och kollega?

Under delar av 2016 hade jag en projektanställd medarbetare men nu har jag anställt en medarbetare och kollega på riktigt, nu är det mer skarpt läge. Det är ett stort steg men det är mycket positivt, nu blir det mer ett teamarbete och vi kan bolla idéer och tankar tillsammans.

Hur ser du kompetensförsörjning för framtiden för ditt företag?

Jag rekryterade en person som gick direkt från Malgomajskolans teknikprogram till mitt företag. Malgomajskolans teknikprogram har ett gott rykte och de som pluggar programmering har en bra grundkompetens som passar företaget. Jag vill ha personer med en viss bredd och är man yngre så har man inte hunnit nischa in sig i något fack.

Hur nätverkar du?

Som ett litet bolag så blir man sällan uppvaktad av leverantörer och det är svårt att synas i sammanhang där många stora aktörer vanligtvis finns. Det gäller då att utnyttja sitt nätverk och sprida det vi arbetar via personer som man tidigare arbetat med eller som korsat ens väg på ett eller annat sätt. Jag fokuserar också på att följa upp nyskapade kontaktvägar och jag blir bättre och bättre på att mingla.

Hur blir vi bättre på entreprenörskap?

Jag tror mycket på att inspirera och bli inspirerad, att visa någon annan att det är möjligt att ta sin idé vidare. Innan man intecknar en för stor del av sitt liv och följer vägen via utbildning, jobb och ekorrhjul så är det också viktigt att våga arbeta för sig och fortsätta lära sig via sin egen väg.